012 - 677 0032

Menjadi ibu pertama kali memang sangat mencabar.Lagi mencabar kalau ibu muda macam saya dulu dan adalah anak bongsu yang tak reti dengan budak kecik. Tak ada pulak pengalaman menjaga adik. Hari ni saya nak share tips menjadi ibu pertama kali .

tips menjadi ibu pertama kali

tips menjadi ibu pertama kali

Saya lahirkan anak sulung di usia 28 tahun ( rasanya la kot. Lupa dah ) . agak berumur dah masa tu sebab kawin lewat hehe. Pertama kali jadi ibu ni apa pun tak tahu. Saya pun melalui banyak kesilapan, tapi jadi pengalaman bila anak kedua dan ketiga makin pandai nak handle situasi . Saya pula jenis yang suka mencari ilmu tentang apa yang saya lalui dan perlu.Lagi-lagi tentang anak-anak. Banyak tips menjadi ibu pertama kali yang saya belajar buat saya makin matang menjaga anak-anak.

Smiling mother holding baby

Smiling mother holding baby

Tapi kali ni saya sharekan tips menjadi ibu pertama kali untuk anak kecil.Menjadi ibu ni perlu mental dan fizikal yang sihat . Selalunya bila dah jadi ibu automatik mental kita jadi kuat khas untuk anak kita. Powernya kuasa keibuaan tu akan buat kita secara sendiri berubah dari tak tahu apa ke seorang yang sangat nak ambil tahu .

Kalau yang sedang menanti kelahiran bayi tu, siap kan informasi tentang keadaan menjadi ibu nanti. Banyak membaca pengalaman orang . Selain tu persiapkan ilmu bagaimana menangani kerenah bayi dan apa situasi yang common jadi pada bayi nanti. Ada beberapa entry saya tuliskan tentang tips keibubapaan dan kesihatan bayi di awal kelahiran yang mungkin membantu.

Ibu-ibu juga boleh belajar tips menjagi ibu pertama kali  – tentang mengenali corak tangisan anak supaya senang nak tahu apa yang bayi nak. Kenali ragam anak , Kebersihan bayi, Nutrisi dan vitamin untuk ibu menyusus dan anak . Jangan lah segan meminta bantuan orang atau bertanya jika ibu mengalami situasi yang ibu sendiri tidak pasti tentang anak. Ambil pengalaman orang lain sebagai panduan dan ikut cara sendiri dalam membesarkan anak.

Saya amalkan Vitamin Bcomplex juga set bersalin Shaklee sehingga sekarang untuk kesihatan dan emosi yang terkawal. Kurang sikit stress tu nanti . hubungi saya untuk cadangan vitamin yang sesuai untuk ibu-ibu dan anak : Vitamin Consultant & Pengedar Shaklee 012 677 0032 – Olie