Julap ni sangat popular di kalangan orang yang nak turun kan berat badan . Julap dah jadi sebagai suppliment utama untuk orang yang nak kurus malah banyak dah program pelangsingan dan produk pelangsingan yang menjadikan julap sebagai salah satu bahan di dalam produk . Julap untuk kurus juga mudah didapati di farmasi walaupun pada asalnya julap ni sebagai penyelesaian masalah sembelit dan di salah gunakan.

julap untuk kurus

Julap di salah gunakkan oleh orang yang nak kurus supaya perut dapat di kosongkan selalu. Tanggapan kita perut yg kosong boleh buat kita kurus dan rasa selesa dengan perut yang mengempis walaupun pada hakikanya julap tak membantu langsung memecahkan lemak tepu atau menurunkan berat kita. Julap hanya menurunkan berat di antara 1kg ke 2 kg iaitu berat bahan buangan kita dan turun naik sebanyak tu selama kita menggunakkan julap untuk kurus.

Orang yang menggunakan julap untuk kurus ni  akan makan julap setiap hari untuk kekalkan perut yang kempis dan mengatasi masalah perut buncit. Lama kelamaan pengerakkan usus kita akan bergantung kepada gesa buang air yang di hasilkan julap sehingga kita sukar nak buang air tanpa julap lagi dan terpaksa menggunakan julap selamanya nanti.

julap untuk kurus

Bahaya Julap

  • Kehilangan mineral ,Natrium, kalsium , magnesium, dan fosforus yang diperlukan
    untuk fungsi saraf dan otot, termasuk usus dan jantung. Mengganggu keseimbangan ini boleh menyebabkan fungsi yang tidak wajar organ-organ penting.
  • Dehidrasi yang teruk boleh menyebabkan gegaran , lemah, penglihatan kabur , pengsan, kerosakan buah pinggang, dan, dalam kes yang teruk , kematian. Dehidrasi sering memerlukan rawatan perubatan.
  • Pergantungan julap berlaku apabila kolon berhenti bertindak balas kepada dos biasa julap supaya jumlah yang lebih besar dan lebih besar julap mungkin diperlukan untuk menghasilkan pergerakan usus.
  • Kerosakan organ dalaman boleh menyebabkan , termasuk diregangkan atau kolon “malas”  , jangkitan usus besar, Sindrom Usus Mudah Rengsa , dan, jarang, kerosakan hati.
  • Penyalahgunaan julap kronik boleh menyumbang kepada risiko kanser kolon.

Kalau kita menggunakkan julap untuk kurus, elakkan menggunakkannya lebih dari 14 hari berturut-turut. Julap sepatutnya hanya di gunakkan bila perlu atau tidak lebih 14 hari berturut.Tapi haris di ingat bahawa julap tidak membantu kita kurus kecuali penggunaan julap bersama-sama cara kurus yang betul.

julap untuk kurus

Hati-hati memilih julap. Pilih lah julap lembut dan tidak membahayakan usus seperti herbalax Shaklee yang membantu masalah berat badan jika di ambil bersama Set Kurus Shaklee.