012 - 677 0032

Kalau fikir pasal lemak ni memang stress kan. Boleh di katakan semua orang ada lemak, mesti ada lemak . Yang jadi masalah bila lemak berlebihan . Lebih dari yang kita perlukan. Sebelum kita nak pecah lemak, ambil tahu dulu tentang lemak di badan kita.

pecah lemak

pecah lemak

Lemak kat badan ni bukan lah semata-mata dari lemak yang kita makan. Kalori juga antara penyumbang lemak kat badan kita . Kalori yang tidak di bakar atau di tukar kepada tenaga akan menjadi sebahagian dari lemak kita. Oleh itu beringat-ingat lah masa nak minum air manis atau nak makan makanan manis . Memang la sedap kan, tapi nak pecah lemak nanti satu masalah pulak.

Selain makanan berlemak, kolestrol dan kalori, metabolisim juga penyumbang pada masalah lemak berkumpul. Ada je orang yang makan makana berlemak dan suka minumm manis tapi kurus je. Sebab metabolisim orang tu tinggi. Macam mentor business saya yang kurus je . Makan banyak pun tak naik. Pernah satu ketika dia makan chocolate yang banyak simpan kalori , malanynya masih slim. Kalau la kita dapat macam tu kan best .haha berangan la nak dapat kan sama macam berangan nak pecah lemak. Tak pecah-pecah.

pecah lemak2

Lemak dekat badan kita pulak ada 2 jenis. lemak Jahat dan Lemak baik. Ada pula baik dan jahat kan ala-ala bactria baik dan bactria jahat .Lemak jahat ni lemak yang tak di perlukan badan , tak de manfaat kat badan . hanya mengemukkan dan punca penyakit .Lemak baik pulak,lemak yang badan kita perlu dan bermanfaat juga tidak menyebabkan penyakit .lemak jahat adalah di lengan, perut dan peha . manakala lemak baik pula di muka, dada dan punggung. Bila kita pecah lemak, kita sepatut nya pecah lemak jahat bukan lemak baik.

Pecah lemak hanya berlaku jika metabolisim bekerja dengan baik ada ada proses ATP , proses pembakaran lemak dengan menukar lemak kepada tenga. Metabolisim terletak di dalam otot. Kebanyakkan orang yang over weight ni tiada otot hanya lemak sebab tu makin susah nak pecah lemak.

metabolisim

5 cara pecah lemak yang boleh di cuba

  1. Senaman membantu penghasilan proses pembakaran lemak
  2. Makan B complex ( ini untuk elak lemak baru terbentuk )
  3. Makan licithin dan omega untuk lerai kan lemak pada sel dan organ
  4. Makan cinch untuk aktifkan proses pembakaran lemak dalam otot
  5. Jangan makan banyak, diet. Bila kita kurang makan badan akan mula buka fat bank untuk bekal tenaga. Awas jgn skip makan cuma kurang kan.Skip makan akan memburukkan lagi keadaan metabolisim.

Selain cara pecah lemak dan bagaimana lemak jahat tersimpan, ambil tahu juga corak kehidupan dan sejarah kesihatan.Kerana masalah setiap individu berbeza seperti hormon, sejarah ubat kurus yang pernah di ambil, toksid dan lain-lain.Masalah berkaitan perlu di kenal pasti untuk cadangan set kurus atau program pelangsingan yang  yang sesuai . Hubungi saya Olie – Vitamin Consultant & Pengedar Shaklee di 012 677 0032 untuk free consultation 😉