Tidak di nafikan ramai orang dah mula meniaga pada zaman ekonomi gawat sekarang terutama perniagaan online   Namun tidak semua boleh dijual dalam keadaan sekarang . Kenal pasti produk yang boleh di jual zaman ekonomi gawat boleh mengurangkan risiko kita rugi dan buang masa

produk-yang-boleh-dijual-zaman-ekonomi-gawat

Mulakan perniagaan online kerana tak memerlukan kedai dan tiada kos utiliti .Samaada kita berniaga offline atau business online pastikan pilih produk yang boleh dijual dalam keadaan ekonomi sekarang kalau tak mahu produk akhirnya simpan bawah katil.Zaman ekonomi sekarang orang lebih berhati-hati membeli. Sama ada membeli barang yang terlalu murah atau memilih barang yang betul-betul berkualiti.

Namun tidak semua produk boleh di jual sekarang. Hanya produk keperluan yang akan tetap mempunyai pembeli dan masih boleh menghasilkan jualan berulang .Antara produk yang boleh dijual zaman ekonomi gawat adalah:

  • Service – Tidak semuanya adalah keperluan , tapi perniagaan jebis service tidak memerlukan modal besar kerana kita menjual kemahiran kita.
  • Makanan – Makanan boleh memberikan julan berualang. Ia juga bukan perniagaan bermusim
  • Suppliment atau kosmetik- Jenis barang keperluan yang berikan jualan berulang. Tapi penting untuk pastikan ianya produk yang sudah branding dan laris.

Jangan cuba-cuba membuat produk sendiri ketika ini kerana kita bakal menjerat leher sendiri.Jangan bazirkan masa dan wang anda untuk branding produk dan keluarkan kos pembuatan. MLM adalah peniagaan yang stabil ketika ekonomi gawat.Anda boleh menjual produk orang terlebih dahulu .Carilah Produk MLM yang stabil dan tidak memerlukan modal yang besar dan kenali apa itu MLM .

Saya pilih Shaklee sebagai perniagaan jangka panjang di kala ekonomi stabil dan gawat kerana ia menjadi keperluan kesihatan untuk yang memerluakan.