MLM makin ramai yang dah involve dan ramai jugak yg belum tahu pasal MLM. Apa itu MLM ? MLM adalah multilevel merketing. Sisitem markering berperingkat. Pernah kan dengar MLM ni bahaya dan tak baik atau MLM penipu .? .. Oleh sebab kurang nya pengetahuan tentang MLM dan tidak tahu sistem MLM juga tidak tahu jenis MLM yg menipu.

apa itu mlm

MLM ada banyak jenis tetapi masih menggunakan sistem yang sama. MLM menggunakan marketing berperingkat untuk mempromosi kan produk atau service supaya lebih berkembang . MLM juga menggunakan agen sebagai merketing berbanding menggunakan advertising iklan dan sebagai nya. Business yang di sebarkan dari manusia ke manusia adalah lebih berkesan berbanding menggunakan iklan.

Contoh perniagaan sistem MLM

 1. Perniagaan Sisitem piramid
 2. Franchise ( eg: KFC, Pizza dan lain-lain)
 3. Drop Ship
 4. Perniagaan yang menggunakkan agen dan stokis

apa itu mlm

Mungkin kita hanya nampak MLM hanya pada perniagaan sistem piramid. Tetapi banyak perniagaan lain juga menggunakan sistem MLM. Perniagaan yang menggunakan sistem MLM jimat kos iklan dan advertising. Kos tadi kemudian di bayar kepada orang yang menjalankan perniagaan di bawah sistem ini.

Sebelum memulakan sesuatu perniagaan MLM. Kita perlu mengambil kira beberapa perkara penting supaya tak di tipu atau rugi.

 • Produk -Produk perlu la jelas dan berpatutan harga juga mudah untuk di niagakan.
 • Yuran keahlian – yang tidak melampaui batas atau tidak berpatutan dengan apa yang di terima.
 • Sistem pembahagian komision yang adil tanpa berat sebelah.
 • tiada penipuan dalam penjualan produk

apa itu mlm

Sebab yang tidak jelas, tidak adil dan tidak berpatutan menjadikan MLM itu tidak sah dari hukum syariah dan pendapatan kita di ragui.MLM yang berbahaya dan perlu di elakkan adalah seperti :

 1. Money game AKA Skin cepat kaya
 2. Head hunter – Mencari org mendaftar ahli dengan yuran keahlian yang banyak tanpa produk yang jelas
 3. Pembahagian komision yang menindas downlina atau tidak adil

Kalau korang ada yang baru nak meniaga, MLM adalah jalan pintas dan cepat. Boleh di jadikan sebagai permulaan dengan mempromosikan produk orang lain sebelum korang mahir nak buat produk sendiri. Pilih produk dan sistem yang sesuai dan adil dan ketahui apa itu MLM .

#shaklee #kttshaklee #kelabbloggerjutawan

 

 

 

 

Sebagai pengguna atau bakal peniaga kita perlu mengetahui sistem dah cara atu source pendapatan kita.