012 - 677 0032

Mengawal berat badan bukan lah pekara yang mudah . Terutama jika kita sudah berumur di mana metabolosim  badan kita sudah menurun. Pelbagai cara turunkan berat badan yang kita cuba termasuk lah diet dengan berlapar.

diet dengan berlapar

diet dengan berlapar

Tak di nafikan ada orang yang suka diet dengan berlapar atau crash diet. Badan rasa ringan bila kurang makan dan perut tak buncit. Olie pun pernah cuba cara diet dengan berlapar ni. Selalunya bila hampa dengan kesan suppliment yang tak menjadi dan masalah nak kawal selera makan. Kalau berlapa tu senang sebab tak payah makan terus. Sebab kalau makan ni jadi tak terkawal. ( sedap kot, mana boleh berhenti )

Tapi sebenarnya diet dengan berlapar ni bahaya untuk kita dan akan buat kita bertambah gemuk. Sebab tu ramai orang yangg diet dengan berlapar ni makin menjadi berat badan die lepas mula makan macam biasa semula. Die jadi diet yo yo .

diet dengan berlapar 3

Bila kita berlapar, badan kita akan berada pada survival mode . Survival mode ni maksudnya badan kita sedang nak survive untuk hidup sebab tak de makanan. Bila survival mode aktif, badan kita akan hantar signal pada sell terbabit untuk perlahankan metabolism supaya tak burn kalori dengan banyak. Lemak-lemak kita akan di simpan untuk ” selamatkan nyawa ” kita pada masa akan datang sebagai “simpanan makanan”  dan tenaga . Sebab tu bila tak makan kita tak bertenaga dan lemah. Itu tandanya survival mode. Tidak ada tenaga di hasil kan.

kesan sampingan berlapar

Bila kita makan semual badan kita akan naik lebih berganda kerana metabolisim sudah set untuk tidak bakar kalori.Selain itu kita akan mendapat masalah kesihatan  jika diet dengan berlapar seperti kurang nutrisi , risiko osteoporasis dan masalah perut seperti gestrik dan penghadaman. Perut akan banyak angin dan mengeluarkan asid.

Cara yang betul diet bukan lah diet dengan berlapar. Tapi makan yang kerap tapi sedikit.Untuk pelanggan yang nak kurus, Olie selalu sediakan menu makanan diet untuk diorang follow sambil makan set kurus shaklee. Untuk maklumat lanjut dan free consultation boleh pm Olie – Vitamin Consultant & pengedar Shaklee di 012 677 0032