Dulu Olie seorang yang mudah stress . Bila stress pula rasa nak marah je, nak transfer stress kite kat orang lain hnaya untuk rasa lega ( buruk betul perangai dulu kan? huhu ) . Selain amalan rohani, sekarang Olie juga dah tahu cara mengatasi marah dan stress dengan vitamin.

cara-mengatasi-marah-dan-stress

cara-mengatasi-marah-dan-stress

tekanan boleh datang dari pelbagai msalah kehidupan seperti , hubungan, kerja, anak-anak dan kewangan menyebabkan kita stress dan jadi pemarah . Emosi ni di kawal oleh kimia di dalam otak kita. Ia mengawal rasa marah, sedih, gembira, takut dan tenang dan memerlukan nutrisi untuk menyokong fungsinya dengan baik.Kekurangan nutrisi akan menyebabkan hormon ini tidak stabil dana menyebabkan kita stress dan marah . Bila kita kerap tertekan pula akan menyebabkan masalah kesihatan , penyakit, masalah jantung, masalah perut dan penghadaman, berat badan berlebihan, anxiety atau penyakit jiwa .

mengatasi-stress

Selain amalan rohani , cara mengatasi marah dan stress adalah dengan vitamin . Olie amalkan vitamin B Comples yang sangat bermanfaat untuk stabilkan mood dan tekanan. Sejak amalkan Bcmplex ni memang dapat lalui kehidupan seharian dengan lebih tenang lagi pula Bekerja dari rumah dan bergelumang dengan anak seharian memang perlu untuk tenang selalu.

Cara mengatasi marah dan stress dengan bantuan vitamin B Complex yang bekerja dengan kimia dan hormon di dalam otak kita dan menstabilkan neurotransmitter. Proses ni membantu megawal stress dan mood . Antaranya :

Thiamine, B1

membantu mengawal sistem saraf supaya sihat dan membantu kesihatan mental yang baik.Vitamin B1 juga stabilkan mood , kuatkan memori dan menjadikan kita lebih focus .

Niacin, B3

Membantu sistem saraf dan pengahdaman. B3 juga membantu mengelakkan keresahan dan gangguan emosi. Selain itu mambantu meningkat kan tenaga dari makanan

Pyridoxine, B6

membantu mengelakkan kemurungan, kebimbangan dan anxiety.

Folid Acid, B9

Folid Acid tidak boleh di hasilkkan oleh badan dan kita perlu mangambil dari makanan atau suppliment . Ia membantu keletihan yang menjadi pencetus stress.

Vitamin Bcomplex juga menbantu metabolisim yang aktif yang terganggu oleh tekanan juga sesuai untuk yang bersenam tapi susah kawal makan. Kekurangan vitamin B complex bukan sahaja boleh menggangu kehidupan seharian tetapi juga boleh menyebabkan penyakit jiwa kurang vitamin B.

Jika anda mengalami masalah macam Olie dulu boleh pm Olie untuk FREE consultation untuk cadangan vitamin .

Vitamin Consultant & Pengedar Shaklee Olie 012 677 0032