Tidak dinafikan zaman ekonomi merundum ni ramai yang hilang pekerjaan  dan juga siswa yang graduate tapi tak dapat kerja  dalam bidang yang mereka graduate.

tak-dapat-kerja

Ramai yang terpaksa membuat kerja-kerja sambilan yang bukan bidang mereka dan mendapat  gaji yang tidak setimpal dengan kelayakkan mereka. Lebih malang lagi ada yang terpaksa menanggung hutang belajar yang tidak  dapat  di selesaikan kerana tak dapat kerja .

Dalam menghadapi cabaran ekonomi ni , peluang mulakan perniagaan lah yang paling stabil untuk anak-anak muda ini ceburi .Tetapi harus la memilih yang modal rendah supaya  tidak membebankan dan rendah risiko.Pastikan juga produk yang di pilih adalah produk yang boleh  di jual saat ekonomi sekarang. kerana tidak semua jualan akan laku zaman ini.

online_biz_idea-01

Apa perniagaan yang sesuai bila anda tak dapat kerja ? pernigaan yang kos redah atau tiada kos langsung terutama pernigaan online yang tidak memerlukan kos kedai dan utiliti . Perniagaan yang kurang kos seperti makanan, creativiti, service atau  jual produk org macam dropship dan MLM . Untuk dropship dan MLM pastikan ia barang yang boleh di jual dalam keadaan ekonomi sekarang.

Apa pun perniagaan pastikan mendapat  mentor  supaya boleh berniaga dgn lebih mudah dengan startegi dan teknik berniaga online yang betul. walaupun anda tak dapat kerja yang diinginkan ,  tapi anda masih boleh berniga dan menjana pendapatan .