Penapis Air Luar Rumah

Penapis Air Luar Rumah diperlukan untuk air yang bersih serta air yang sihat masuk ke dalam rumah untuk kegunaan harian. Saya juga gunakan Penapis Air Luar Rumah untuk tujuan yang sama dengan tanbahan sebab saya gunakan adalah untuk menghilangkan bau air yang hanyir. Tapi hari ni saya nak ceritakan tentang Mpdel Penapis Air ini untuk bandingan serta kebaikan dan kelebihan.

Penapis Air saya gunakan dari Penapis Air Luar Rumah   Dari Jenih.my . Outdoor Water Filter di sini ada pelbagai model yang boleh kita pilih ikut keperluan dan kegunaan kita. Anda juga boleh berunding untuk dapatkan yang mana lebih sesuai. Ini adalah beberap jenis model yang ada.

Outdoor Water Filter Model 942.

Model 942 adalah jenis fibre glass . Fibre glass ni tahan dan tak mudah pecah dan sesuai untuk kegunaan luar rumah .Kelebihan Model ni die kecik  dan sesuai untuk kegunaan rumah yang tak ramai orang, Ia mudah di pasang untuk rumah kecil terutama flat kerana saiz nya yang tak terlalu besar dengan ukuran 9″ x 4.2″ sahaja.

Outdoor Water Filter model 1044

Model 1044 juga mengunakan fibre glass sebagai tangki. beza dengan model 942, ia lebih besar sedikit dengan ukuran 10″ x 4.4 ” model ni sesuai untuk kegunaan rumah yang lebih besar dengan penghuni atau kegunaan air yang lebih banyak. Kedai akan atau kegunaan pejabat juga boleh mengunakan model 1044

Outdoor Water Filter Stainless Steel Model 1042

Model 1044 ni mengunakan stailess steel sebagai tangki yang mana ia lebih kuat dari fibre glass, tak mudah kotor dan lebih cantik berbanding fibre glass. Moedl ni lebih menarik dan nampak lebih exclusive dari fibre glass. Saiz tangki adalah 10″ x 4.2″ iaitu lebih runcing dan cantik. terdapat saiz yang besar sikit jika kegunaan seisi rumah atau kedai yang lebih bantak.

kesemua model piloihan ini mengunakan 5 tapisan dari bahan yang berkualiti, selamat dan yang penting halal. Susah nak dapat penapis air yang halal sekarang. sedangkan restaurant subway yang ternama pun telah menghalami masalah untuk dapatkan sijil halal restauran hanya kerana penapis air yang di gunakan tidak mengunakan bahan tapisan dari sumber halal. Jadi agak bahaya sebenarnya jika kit beli penapis air sebarangan kerana banyak bahan tapisan yang di gunakan adalah tidak halal terutama pada pengunaan karbon yang mengunakan tulang haiwan. Jika ia dari halal Karbon wajib kita dapatkan sijil pengesahan halal untuk pastikan.

5 Tapisan Penapis Air Luar Rumah Jernih

1.Pasir Halus Silica

Penapis yang bergradasi halus dan berkesan untuk menapis zarah sehalus
10 micron  ( iaitu saiz 1/10 saiz sehelai rambut )

2.Pasir Silica Sederhana

Menanggalkan kotoran dan mencegah penyakit seperti typoid, taun, bihdryia & amuba 

3.Pasir Kasar

Kombinasi yang sangat kuat untuk tahan lama dari segi prestasi ( jimat dalam kos penggantian )

4.Activated Carbon

Micromax kelapa & gambut yang diimport berasaskan micropore dan macropore terbukti menghilangkan klorin,bau & rasa

5.Zeolit ​​Plus

Mengurangkan atinomi besi , kekotoran & mengeluarkan iron ammonium dari air

5 Tapisan ini mampu memberikan air yang bersih seluruh rumah dan mengurangkan masalah kesihatan serta masalah keladak dan lumut air di dalam rumah. Untuk daptkan Penapis Air Luar Rumah ni anda boleh Terus ke Penapis Air Luar Rumah

Jaga kebersihan air sudha membantu banyak untuk kesihatan seisi rumah