Bekas czer sakit walau sudah setahun bersalin. rasa ngilu masih ada macam baru sebulan bersalin . antara keluhan ibu2 yang tidak mengetahui mereka mengalami Adhesion .

Masa saya bersalin ieman 4 bulan lepas,  dokter  pesan supaya  tidak mengambil  sebarang pati haruan atau gamat untuk elakkan daging dan tisu2 dalam perut melekat sesama sendiri . menurut dokter ada kes2 bekas czer sakit , melekat dengan pundi  kencing dan melekat dengan rahim.

bekas-czer-sakit

Adhesion ni memang akan jadi pada sesiapa yg bersalin czer atau apa2 pembedahan , ia normal. adhesion adalah tidak balas badan untuk melindungi kawasan yang tercedera dengan menghasilkan tisu dari collagen  . tapi Adhesion juga boleh menjadi terlalu banyak dan menjadi masalah untuk jangka panjang .

lepas  bersalin czer  kita selalunya rasa bekas czer sakit , itu tanda ada Adhesions . sebab itu lepas bersalin czer kite  di galakkan bergerak supaya  otot dan tisu tak jadi kaku dan ketat . dokter larang pati2 ni supaya pemulihan  semulajadi tanpa mengalakkan pertumbuhan adhesion berlebihan .

1479949385817

Tanda Adhesions 

  • rasa sakit & terik pada sekitar kawasan czer
  • rasa tertarik / ngilu dari dalam perut
  • sakit sekitar abdomen dan pelvic
  • tidak boleh berdiri dengan tegak
  • sakit bila bersama
  • sakit ketika membuang air besar
  • perut  buncit / rasa kembung

ada org akan rasa bekas czer sakit 1 ke 1 minggu lepas bersalin czer. ada yang rasa sakit selepas sebulan . ada juga yang betahun dan menjadi  makin teruk dan sakit . bergantung pada dimana tisu tu melekat dan berapa banyak . ia juga boleh menjadi semakin kenyal dan tebal.

bila adhesion ni tumbuh pada sekitar usus, ia boleh menyebabkan gangguan penghadaman macam cirit birit, sembelit dan rasa yg tak selesa . ia juga boleh menghalang usus dan menyebabkan kematian . sebab tu lah lepas  bersalin czer dokter akan pastikan kite kentut .

bekas czer sakit / ada adhesion  boleh  juga kita kenal pasti melalui  keadaan parut jahitan. org yg parut lukanya kehitaman  atau ada keloid selalunya mempunyai adhesion yang banyak.

depressed-c-section-scar raised-and-discolored-c-section-scar

Elakkan pati2 yg mengalakkan petumbuhan tisu dan collagen selepas bersalin czer sehingga luka benar2 sembuh. saya amalkan vitamin semulajadi untuk penyembuhan cepat selepas  bersalin czer tanpan menyebabkan adhesion semakin banyak.alahamdullilah cepat baik walaupun jahitan saya ada terbuka. lain entry saya kongsikan bagaimana saya merawat jahitan  terbuka dan vitamin yg sesuai untuk pemulihan  dan membantu mengurangkan adhesion

vitamin consultant  & pengedar shaklee olie 012 6770032