012 - 677 0032

Selamat berpuasa semua. Mesti ramai yang nak kurus sambil berpuasa ni. Memang ini lah peluang untuk beribadah sambil kuruskan badan di bulan puasa. Dapat la beli baju raya yang slim sikit macam baju raya erra fazira ni. Tapi kalau tak perut bulat, alamatnya hanya baju kurung pesak je la yang dapat di peragakan..huhu

kuruskan badan di bulan puasa

Berpuasa membantu kita kurus di sebabkan kurangnya pengambilan makanan. Ramai yang tak mahu kurus pun boleh jadi kurus juga. Beruntungkan.. Tetapi jaga-jaga, apa yang anda turun di bulan puasa ini selama sebulan boleh naik kembali hanya dalam 1 ke 2 minggu hari raya nanti.

ok, sebelum kita cerita macam mana nak maintainkan di hari raya nanti. Kita buat dulu apa yang membantu kita kurus di bulan puasa ni.. Kalau boleh biar turun sebanyak mungkin.

1. Sahur penuh nutrisi dan tenaga.

sahur bertenaga

Pilih makanan yang boleh memberikan anda tenaga sepanjang hari. Anda boleh makan nasi , tetapi dalam kuantiti yang sedikit. Apa yang sangat penting adalah tenaga sepanjang hari bukan kekenyangan.Sebab kenyang tak boleh nak tahan lama pun.. Dah hadam, dah buang, lapa la balik. Hanya jika anda makan makanan penuh zat penting baru anda kurang lapar.

contoh makanan penuh nutrisi dan energy boaster

  • Kurma
  • sayur sayuran & buah- buahan
  • oat
  • Serat
  • Teh herba/ chainese tea
  • Multivitamin
  • Protien

2. Lakukan aktiviti seperti biasa di siang hari.Banyakkan bergerak tetapi elak kerja berat.

3.Elakkkan berbuka dengan manisan yang terlalu banyak. dan kurangkan carbohydrate.Jika anda perlu dan suka minuman manis. Jus buah-buahan asli lebih baik dari minuman bergula. Minum air terlebih dahulu dan kurma sebelum anda makan. Ini boleh membantu anda rasa kenyang dan tidak mengambil makanan terlalu banyak. Elakkkan makan makanan di tengah malam atau sebelum tido.

kurus di bulan puasa

 

Nampak mudah tetapi untuk kurus di bulan puasa adalah sesuatu yang agak mencabar. Menahan selera setelah seharian berpuasa sesuatu yang memerlukan kekuatan dalaman.. huhu macam nak belajar silat pula.

Saya amalkan omega sebagai pengawal selera , esp sebagai energy boaster dan rasa kenyang berpanjangan serta tambahan performance drink untuk kekal bertambah segar dan mengelak dihaidrasi ketika berpuasa. Bagi memastikan saya mendapat zat yang cukup vita lea adalah multivitamin pilihan saya.Untuk metabolisim bekerja dengan baik walaupun saya kurang makan, saya amalkan Cinch tea.Cinch tea buat metabolisim  saya sentiasa bekerja.

Anda boleh cuba tips di atas atau anda juga boleh cuba apa yang saya cuba.Saya boleh bantu cara makan yang betul untuk trick badan supaya membakar lebih banyak lemak dan membuka ” fat bank anda untuk di gunakkan

Di lain entry saya akan share kan bagaimana untuk anda tidak naik mendadak pada hari raya…