012 - 677 0032

Selama ieman di lahirkan, ini kali ke tiga ieman selsema . Since ieman ni pun anak no 3 so saya berpengalaman untuk handle hidung bayi tersumbat ni.

Hidung bayi tersumbat

Hidung bayi tersumbat

 

Selsema ni ada beberapa jenis.mula-mula running nose dan lama-lama jadi block nose yang menyebabkan hidung bayi tersumbat . Kalau rynning nise selalunya warna jernih dan bertukar warna bila hingus mula pekat ke warna kuning atau hijau.

Hingus warna jernih tanda jangkitan virus dan bila bertukar warna tanda sudah ada jangkitan bactria. Hidung bayi tersumbat ni akan mengganggu bayi untuk bernafas dan menyukarkan menyusu . Kalau ieman block nose , olie pun akan susah hati sebab kesian tengok die susah menyusu.

Hari ni hidung tersumbat ieman nampak lega sikit dari semalam. Semalam boleh dengar berbunyi-bunyi bila bernafas dan menyusu. Olie pakai penyedut hingus dan sea water untuk bantu legakan hidung tersumbat ieman. Spraykan sea water tu lepas tu biarkan sekejap beberapa minit dan sedut dengan penyedut hungus bayi.

Since ieman masih menyusu.Olie ambil garlic complex dan vitamin c untuk bantu cairkan , imun sistem dan anti bactria supaya cepat baik.baby kan tak boleh makan ubat.jadi ini saja lah ikhtiar olie untuk bantu ieman. Olie memang guna cara ni setiap kali ada masalah hidung bayi tersumbat atau selsema dan batuk.Ada yang nak cuba vitamin yang sesuai boleh pm Olie di 012 677 0032 – Vitamin Consulant & Penegdar Shaklee