Biasa tak dengar tentang crash diet ? dan tahu tak kita apa itu crash diet ? Crash diet adalah bila seseorang hanya makan 1000 kalori ke bawah dalam 1 hari. Crash diet tidak boleh dilakukan untung jangka masa panjang kerana ia  membahayakan kesihatan disebabkan kurang nutrisi dalam badan dengan menu makanan yang terhad.

apa itu crash diet

Crash diet sesuai untuk mereka yang ingin kurus dengan cepat atau mereka yang ingin nampak kurus untuk menghadiri sesuatu majlis.Crash diet boleh menurunkan berat badan dalam jangka masa yang singkat.Anda boleh memilin untuk melakukan crash diet diantara 3 hari , 1 minggu atau 1 bulan.Dalam 1 minggu , anda mampu turun sebanyak 3kg ke 5kg.

apa itu crash diet

Walaupun cara ini  berkesan, tetapi ia boleh mendatangkan kesan sampingan pada badan seperti :Kehilangan nutrisi dan kalsium yang boleh menyebabkan anda berisiko mendapat osteoporosis dan keletihan serta tidak bertenaga.

apa itu crash diet

Badan kita memerlukan angaran kalori di antara 2000 kalori sehari mengikut ketinggian individu.Mengurangkan kalori dari yang sepatutnya boleh menyebabkan metabolisim anda menjadi perlahan kerana tiada banyak kalori yang perlu di bakar. Apabila metabolisim perlahan anda berisiko untuk naik mendadak atau berganda selepas anda mula makan seperti biasa kerana metabolisim tidak lagi membakar kalori anda pada tahap normal.

Jika anda perasan, orang yang menggunakkan kaedah ini untuk kurus akan kelihatan mengelebeh dan kehilangan lemak baik ( muka, dada dan pinggul).Metabolisim di dalam otot yang menjadi perlahan menyebabkan anda kehilangan otot berbanding lemak yang sepatutnya.

apa itu crash diet

Jika anda bercadang untuk kurus dengan cepat, crash diet adalah yang terbaik tetapi anda haruslah merujuk kepada pakar supaya anda tidak mengalami semua kesan sampingan di atas .

Kami mempunyai kepakaran untuk memantau kaedah diet seperti ini. Iaitu :

  • Menyediakan nutrisi lengkap sepanjang tempoh diet
  • Membina metabolisim di dalam otot supaya anda tidak kehilangan otot dan membakar lemak pada tempat yang betul ( lemak jahat )
  • Membekal tenaga ( energy boaster )
  • Mengurangkan kelaparan dan mengawal selera
  • Metabolisim boaster walaupun anda kekurangan kalori supaya fat bank dapat digunakkan
  • Pemantauan dari masa kesemasa dan penyelesaian bagi setiap masalah sepanjang tempoh program pelangsingan
  • Menyediakan menu bersesuaian

Hubungi kami untuk khidmat nasihat percuma dan pilihan program pelangsingan yang sesuai untuk masalah berat badan dan mengikut keselesaan anda.

Nota : Kami tidak bertanggungjawab ke atas jaminan keberkesanan selain dari pihak kami dan team kami yang terlatih.