012 - 677 0032

Masalah perut buncit bukan pada orang yang gemuk je. Orang kurus pun ada masalah ni.Memang sangat menggangu penampilan. Biar gemuk tapi tak de perut.Jangan kurus tapi perut buncit. Masalah ni masih belum ada yang dapat selesaikan dengan berkesan dan forever flat tummy.

perut buncit

Jom kita tengok apa sebenarnya masalah perut buncit ni dan apa penyelesaian yang terbaik. Kalau boleh biar terus kempis. Tak kan asik nak kawal makan sebab tak nak perut kedepan atau nak tahan nafas..Sesak kak oiii..huhu. Tak boleh pakai baju slim sikit.

Ada 2 punca utama perut buncit yang perlu kita tahu dan faham. Ramai orang tidak tahu dan mengamalkan cara yang salah untuk kempiskan perut dan akhirnya tidak berjaya.Punca utama adalah:

  1. Lemak
  2. Kolagen . Lihat sini ( kolagen dan perut buncit)

Lemak kat perut ni pulak ada dua lapisan dan cara mengatasi setiap satu adalah berbeza.

perut buncit

  • Viceral fat

Lemak yang berada di sekitar organ perut. Viceral fat bukan je ade pada mereka yang gemuk tetapi pada mereka yang kurus juga. Tapi jika seseorang gemuk dah tentu memang ada lemak ni.Viceral fat adalah lemak yang berbahaya yang membawa pada penyakit stroke, diabetis, jantung, darah tinggi dan cardiovascular. Cara mengatasi lemak ni adalah dengan senaman dan diet .

  • Subcutaneous fat

Lemak yang berada di bawah lapisan kulit AKA spare tyre dan boroi. Lemak ni tak se bahaya viceral fat tapi masih boleh menggangu kesihatan kan keselesaan. Tidak berkesan dengan senaman dan diet. Subcutaneous fat perlu pembakaran lemak melauli thermogenesis atau lipolysis dari pada penghasilan tenaga    ( mitochondria ) dan metabolisim.

perut buncit

Bagi yang ada masalah perut buncit boleh cuba senaman , diet dan suppliment yang boleh meningkatkan penghasilan tenaga dan membakar lemak dari dalam. Lihat set perut buncit

Selain masalah lemak pada perut keanjalan juga adalah punca utama perut buncit bagi mereka yang dah 30 tahun keatas  Lihat Colagen dan perut buncit.