Osteoporasis memang sangat popular di kalangan wanita. oteporasis adalah kerapuhan tulang dan ia nya selalu terjadi di kalangan wanita. Kenapa wanita ? lelaki pun tak makan kalsium, lagi susah nak makan suppliment dari wanita.. Betul tak? Kenapa wanita je yang mudah kena. Wanita dan osteoporasis tidah dapat di pisahkan.Osteoporosis  pembunuh wanita secara perlahan-lahan .Tapi osteoporasis juga boleh terjadi di kalangan kanak-kanak walaupun jarang kita dengar.

osteoporosis pembunuh wanita

Tanda osteoporasis

  • Tulang mudah retak atau patah walaupun hanya terjatuh sedikit
  • Membongkok atau badan tidak tegap

Di dalam badan kita ada sel yang di panggil osteo-clast dan osteo-blast. Kedua-dua sel ini bekerja membina tulang dan menghakis tulang. Mereka perlu bekerja sama. Wanita dan osteoporasis sangat rapat adalah kerana terjadi nya menoupouse . Apabila hormon menurun ketika menoupouse sel bina tulang juga akan terganggu dan tidak berfungsi lagi.

Wanita perlu lebih kalsium terutama apabila sudah menoupouse supaya dapat membantu pembentukkan tulang dan merangsangkan sel. Tapi jangan makan kalsium sahaja ya. Sebab kalsium semata-mata boleh bawa kepada penyakit lain pula.

Pilih lah supplimen kalsium yang tepat sebab kita nak makan kalsium ni lama dan tak mahu kesan sampingan lain . Saya memang pengamal osteomatrix walau belum tua lagi.. sebab saya tak suka minum susu… huhu.. jadi perlu lah sangat ostematrix ni dari sekarang.. orang kata ‘ penjagaan awal. mencegah lebih baik dari mengubati”. Osteoporosis pembunuh wanita yang tidak dapat di elakkan. Jangalah kesihatan tulang kita.

 

Akan tetapi