Masalah berat badan adalah suatu penyakit yang sangat susah untuk diatasi mahupun dengan ubat-ubatan ataupun  suppliment. Ia sama macam orang kencing manis yang tak dapat nak elak makan makanan manis. Anda akan ada masalah bila anda gemuk yang terpaksa anda tempuhi selagi anda tidak dapat menurunkan berat badan.

masalah bila anda gemuk

Seorang yang gemuk hanya boleh menurunkan berat badan jika mereka ada keinginan yang kuat ” push factor ” yang menjadi penyebab anda perlu kurus.Suatu tekanan samaada anda jatuh sakit, rasa rendah diri teramat sangat, kurang selesa dengan diri sendiri atau untuk orang tersayang. Tapi ada juga mereka yang selesa ” comfort zone” dan tidak mahu bertekad dan membiarkan diri berada dalam keadaan penyakit obesiti. Memang ia sesuatu yang sangat sukar kerana saya sendiri pernah mengalaminya.

masalah bila anda gemuk

Menjadi seorang yang gemuk menyebabkan anda terpaksa menghadapi masalah ini.

5 masalah bila anda gemuk

 1. Anda tidak dapat mengawal selera kerana badan anda sudah biasa dengan makanan banyak AKA metabolisim anda tidak berfungsi dengan baik dan menghantar signal ke otak ” makanan tak cukup ” dan cepat lapar semula
 2. Anda tidak dapat bangun dan duduk dengan mudah. Badan anda berat dan menyukarkan pegerakkan.
 3. Anda tidak boleh duduk bersila kerana lemak tepu yang terkumpul di peha.
 4. Peha anda melecet apabila anda berjalan terlalu lama akibat pelagaran pehamasalah bila anda gemuk
 5. Anda akan mengantuk selepas makan banyak sebab kalori yang anda makan tidak di gunakkan AKA metabolisim perlahan dan tidak bekerja.
 6. Anda  mudah penat
 7. Anda sakit kaki dan pinggang bila berjalan atau berdiri lama. Kaki dan pinggang anda tidak dapat menampung badan anda.
 8. Anda susah memilih pakaian dan terpaksa pakai apa saja yang muat dan tak dapat berfesyen.Baju warna gelap adalah pilihan common orang gemuk.
 9. Anda cuba menjadi seorang yang selesa walaupun anda sebenarnya tak selesa dengan diri anda.
 10. Anda berisiko mendapat pelbagai penyakit.
 11. Anda tidak nampak menarik.

masalah bila anda gemuk

Jika anda mengalami masalah di atas dan merelakan diri anda melalui nya, anda sedang sabotage diri anda sendiri. Anda perlu bertekad dan cari apakah push factor untuk anda kembali ke berat normal.Pemilihan produk yang tepat sangat penting . Kaji setiap program kurus atau produk yang ingin anda cuba. Ketahui cara kuruskan badan yang betul dan sesuai dengan anda.

Selamat Meninggalkan semua masalah bila anda gemuk ni dan menjalani kehidupan yang normal. Saya boleh , anda tentu boleh.